Home  |  Nieuws  |  Portfolio  |  Profiel  |  Contact

 

Van Donker Naar Licht

(documentaire, 2011)

In de haven van Hoorn staat op het Oostereiland een monumentaal historisch gebouwencomplex. Een plek waren de afgelopen honderden jaren handel is gedreven, de admiraliteit van Hoorn was gevestigd, bedelaars en landlopers werden gehuisvest en uiteindelijk t/m de 20e eeuw ook een gevangenis en later asielzoekersopvang is geweest. Na een periode van leegstand heeft de gemeente Hoorn met diverse partijen samen het complex na een grondige renovatie en verbouwing een nieuwe functie gegeven. Het Oostereiland is in 2011 een plek geworden voor film, cultuur, ontmoeting, werken en wonen. Een belangrijke partij is Filmhuis Hoorn, dat met de verhuizing van haar oude locatie in de binnenstad naar het Oostereiland, onder de nieuwe naam Cinema Oostereiland, haar gedroomde uitbreiding in zalen en mogelijkheden heeft gerealiseerd.

In opdracht van Cinema Oosteiland en de gemeente Hoorn heeft Orphic Film 2,5 jaar lang de realisatie en ingebruikname van het complex op het Oostereiland gefilmd en diverse betrokkenen geďnterviewd. Dit heeft uiteindelijk de 28 minuten durende documentaire Van Donker Naar Licht opgeleverd. Het scenario is door Gert Fokkens uitgewerkt. Geerteke van Lierop verzorgt de presentatie en interviews.

vertoning Van Donker Naar Licht bij Cinema Oostereiland

Vrijdagavond 21 oktober was de premičrevertoning tijdens de officiële openingsavond voor sponsors, politici en andere relaties van Cinema Oostereiland. In het weekend van 22 en 23 oktober 2011 is Van Donker Naar Licht overdag doorlopend vertoond in twee  filmzalen van Cinema Oostereiland en keken meer dan 2000 mensen in volle zalen naar de film.   >> nieuwbericht NHD

In mei 2013 is de DVD van de documentaire Van Donker Naar Licht opgeleverd. Naast de film die de historie en ontwikkeling van het Oostereiland belicht, bevat de DVD ook tal van extra’s, waaronder een rondwandeling met de vroegere directeur door de oude gevangenis en bijna 30 minuten aan extra videomateriaal geschoten voor en tijdens de renovatie van het Oostereiland. De DVD is verkrijgbaar bij Cinema Oostereiland.


www.cinemaoostereiland.nl | www.oostereiland.nl

 

> Home  > Portfolio  > Van Donker Naar Licht